آداب و رسوم ازدواج ایرانی

آداب و رسوم ازدواج ایرانی | راهنمای مرحله به مرحله

ازدواج یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین اتفاقات زندگی هر فردی است و مراسم‌های مربوط به آن از زمان‌های قدیم مبارک و فرخنده شمرده می‌شود. مردم ایران سنت‌های زیادی در مورد ازدواج دارند که گاه بین آن‌ها تفاوت‌هایی نیز به چشم می‌خورد؛ اما کلیات مراسم‌های مربوط به ازدواج در فرهنگ ما تقریباً یکسان است. در این مطلب قصد داریم در مورد آداب و رسوم ازدواج صحبت کنیم. بنابراین اگر دوست دارید بدانید مراسم بله برون چیست و یا پاتختی چطور انجام می‌شود، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

آداب و رسوم ازدواج از خواستگاری تا پاگشا

ازدواج هم مانند هر امر پر اهمیت دیگری، مراحل و رسم و رسومات مخصوص خود را دارد. در واقع از جلسه خواستگاری تا برگزاری مراسم عروسی، راه زیادی در پیش است و عروس و داماد آینده چه برای رعایت سنت‌ها و چه برای اطمینان از صحیح بودن انتخاب خود، باید آداب و رسوم ازدواج را یک به یک رعایت کنند. گذشته از این، آداب و رسوم ازدواج با برگزاری جشن عروسی به پایان نمی‌رسند و تا مدتی ادامه دارند.

گرچه ممکن است مردم مناطق مختلف ایران در برگزاری این مراسم‌ها تا حدی متفاوت عمل کنند، اما مطالبی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم، مراحل اصلی ازدواج هستند. از آنجایی که رعایت مراسم‌های رایج ازدواج اهمیت زیادی در برگزاری به یادماندنی‌تر فرآیند آن دارد، اطلاع از آداب و رسوم ازدواج ضروری خواهد بود.

جلسه خواستگاری

آگاهی و شناخت دوطرفه، یکی از نیازهای یک ازدواج موفق است و جلسه خواستگاری برای چنین هدفی ترتیب داده می‌شود. گرچه دلایل مختلفی وجود دارد که دختر و پسر پیش از خواستگاری با هم آشنا شده باشند، اما باز هم خواستگاری موقعیت خوبی برای شناخت بیشتر است. شیوه برگزاری مراسم خواستگاری به این صورت است که داماد به همراه خانواده خود به منزل عروس می‌روند و گل و شیرینی همراه می‌برند. در جریان جلسه خواستگاری، دختر و پسر در مورد موضوعات مهمی که در زندگی آینده آن‌ها موثر است صحبت می‌کنند و خانواده‌ها نیز شرایط و انتظارات خود را بیان می‌کنند.

مراسم بله برون

در صورت موفقیت‌آمیز بودن خواستگاری و موافقت خانواده‌ها با ازدواج دختر و پسر، مراسم بله برون برگزار می‌شود. بله برون مراسمی به میزبانی خانواده دختر است که هدف از برگزاری آن مشورت و تصمیم‌گیری در مورد جزئیات ازدواج است. بزرگان دو خانواده و گاه بستگان درجه یک آن‌ها در این مراسم شرکت می‌کنند و در مورد موضوعاتی مثل میزان مهریه و شیربها، اقلام جهیزیه، تاریخ جشن عقد و عروسی تصمیم‌گیری می‌کنند. نتایج این تصمیم‌گیری در دفتر بله برون یا یک برگه نوشته می‌شود و به امضای دو خانواده می‌رسد. علاوه بر این، خانواده پسر هدایایی را در این مراسم به دختر تقدیم می‌کنند که حلقه نشان یا حلقه نامزدی از جمله آن‌ها است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد پیشنهاد می کنیم مقاله هدایای بله برون را حتما مطالعه کنید.

دوران نامزدی

پس از به توافق رسیدن خانوده‌ها در مورد ازدواج دختر و پسر، دوران نامزدی آغاز می‌شود. در واقع فاصله بین بله برون و مراسم عقد، صرف آشنایی بیشتر دختر و پسر و همچنین فراهم کردن مقدمات مراسم عقد می‌شود. در دوران نامزدی دو خانواده با هم رفت‌و‌آمد می‌کنند تا زاویه پنهانی در مورد اختلاف نظرهای احتمالی باقی نماند. دوران نامزدی به خصوص برای دختر و پسری که اهل شهر یا استان‌های متفاوتی هستند، بسیار اهمیت دارد؛ چرا که می‌توانند در این مدت با چند و چون سبک زندگی خانواده‌های هم و همچنین خرده فرهنگ‌های محل زندگی یکدیگر آشنا شوند.

مراسم عقد کنان

با پایان یافتن دوران نامزدی و فرارسیدن تاریخ تعیین شده برای برگزاری جشن عقد، خانواده‌ها برای برگزاری مراسم عقدکنان آماده می‌شوند. مراسم عقد کنان در واقع جشنی برای عقد نکاح دختر و پسر است و در طی آن عروس و داماد با هم پیمان زناشویی می‌بندند. این مراسم معمولاً در خانه پدری عروس انجام می‌شود. اگر قصد برگزاری مراسم عقد در سالنی زیبا را داشتید، پیشنهاد ما سالن عقد لوکس نیروانا است. تصاویر سفره عقد و فضای سالن‌ها را می‌توانید در سایت مشاهده کنید.

در این مراسم عروس و داماد سر سفره عقد می‌نشینند و عاقد با خواندن خطبه عقد، ازدواج آن‌ها را رسمی می‌کند. در همین حین خانم‌های حاضر در مراسم، روی سر عروس و داماد قند می‌سابند و تمام حضار برای آن‌ها آرزوی خوشبختی می‌کنند. در ادامه، جشن و پایکوبی برقرار می‌شود و دختر و پسر که حالا رسماً زن و شوهر محسوب می‌شوند، آغاز زندگی مشترک خود را گرامی می‌دارند.

مراسم حنا بندان

مراسم حنابندان در شب قبل از عروسی برگزار می‌شود، یعنی آخرین شبی که عروس پیش از این که وارد زندگی مشترک خود شود، در خانه پدری خود حضور دارد. این مراسم در واقع حکم خداحافظی دختر با خانه پدری را دارد، چرا که گرچه قرار است بارها به دیدن خانواده‌اش بیاید، اما به طور رسمی صاحب خانواده جدیدی شده است. این مراسم نیز مانند اغلب مراسم‌های مرتبط با ازدواج، به شادی و پایکوبی همراه است. عروس معمولاً لباس قرمز رنگی را در مراسم حنابندان به تن می‌کند و خانواده داماد حنای تزئین شده را با خود به این مراسم می‌برند. از این حنا روی دست عروس می‌گذارند و در پایان نیز هرکدام از میهمانان می‌توانند مقداری از آن را روی دست خود استفاده کنند.

جشن عروسی

حالا نوبت به اصلی‌ترین مرحله آداب و رسوم ازدواج یعنی برگزاری مراسم عروسی رسیده است. صبح روزی که قرار است عروسی در آن برگزار شود، عروس و داماد به آرایشگاه می‌روند تا برای مهم‌ترین روز زندگی خود آماده شوند. سپس داماد در حالی که کت و شلوار دامادی را پوشیده است، با ماشین عروس و یک دسته گل به دنبال عروس که او نیز لباس سفید مراسم جشن ازدواج را پوشیده است می‌رود.

مقصد بعدی عروس و داماد، آتلیه عکاسی است تا عکس و فیلم‌هایی به یاد ماندنی از این روز ثبت کنند. در پایان، عروس و داماد با هم به محل برگزاری جشن عروسی می‌روند تا زیباترین و مهم‌ترین جشن زندگی خود را در کنار خانواده، دوستان و آشنایان جشن بگیرند. مراسم عروسی تا پاسی از شب ادامه دارد که رقص و پایکوبی و مراسم شام از بخش‌های ثابت آن هستند. پس از اتمام جشن عروسی نیز عده‌ای از دوستان و آشنایان عروس و داماد را تا خانه جدیدشان بدرقه می‌کنند.‌ آنجا پدر عروس دست دختر و پسر را در دست هم می‌گذارد و برایشان آرزوی خوشبختی می‌کند.

مراسم پاتختی

فردای روز عروسی، مراسمی به نام جشن پاتختی برگزار می‌شود. در این مراسم پس از پذیرایی از میهمانان، عروس روی صندلی می‌نشیند و دوستان و بستگان عروس و داماد، برای او هدیه می‌برند. این مراسم معمولاً یک جشن زنانه است و با حضور بستگان درجه یک هردو خانواده جشن گرفته می‌شود.

ماه عسل

پس از برگزاری مراسم عروسی، عروس و داماد با هم به مسافرت می‌روند تا کمی با هم خلوت کنند. ماه عسل فرصت خوبی برای خو گرفتن زوجین به یکدیگر و نیز گذراندن دورانی آرام پس از مراسمات و جشن‌های مختلفی است که پشت سر گذاشته‌اند. ماه عسل دورانی شیرین و به یاد ماندنی برای زوج جدید است که خاطره آن تا سال‌ها برایشان به یادگار می‌ماند. ماه عسل در واقع اولین سفری است که عروس و داماد با هم تجربه می‌کنند، برای همین معمولاً تلاش می‌کنند که مقصد مناسبی برای آن انتخاب کنند.

پاگشا

پس از اینکه عروس و داماد زندگی در خانه خود را آغاز می‌کنند، خانواده‌ها و خویشاوندان آن‌ها، مراسم‌ها یا میهمانی‌هایی را ترتیب می‌دهند و با دعوت از عروس و داماد، پای آن‌ها را به زندگی تازه می‌گشایند. این میهمانی‌ها علاوه بر دعوت از زوج تازه برای شرکت در فعالیت‌های اجتماعی، کمک می‌کنند هرکدام از زوجین با آشنایان و بستگان دورتر همسر خود نیز آشنا شوند.

امیدواریم که این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد. آیا در لیست آداب و رسوم ازدواج، موردی به نظرتان می‌رسد که در این مقاله ذکر نشد؟ در بخش نظرات برای ما بنویسید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا تماس با سالن عقد لوکس نیروانا